Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Χορός Ένωσης Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου

Χορός Ένωσης Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 ο πολιτιστικός σύλλογος "Ένωση Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου " οργάνωσε με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία τον πρώτο του χορό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτισσες και Βορειοηπειρώτες , μικροί και μεγάλοι, που χόρεψαν και γλέντησαν παρέα με το κλαρίνο του Θωμά Λιώλη και το τραγούδι του Κωνσταντίνου Καλογέρη. Επίσης την βραδιά αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης, ο δήμαρχος του Λαγανά

κ. Διονύσης Κομιώτης καθώς και μέλη των δ.σ. Ζακύνθου και Λαγανά. Εκτός από την διασκέδαση, ο νεοσύστατος σύλλογος αποσκοπούσε και πέτυχε να κάνει γνωστό σε όλους τους Βορειοηπειρώτες την μεχρι τώρα πορεία και τις μελλοντικές δραστηριότητες του συλλόγου.

Το μέλος του συμβουλίου του συλλόγου και προσορινός πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ντάλλας, αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους καθώς και όλους τους συμπατριώτες, είπε μεταξύ άλλων "...θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σ΄αυτόν τον όμορφο χώρο και για την υποστήριξη σας στην φιλόδοξη προσπάθεια που μαζί ξεκινήσαμε ώστε να ιδρύσουμε τον πρώτο σύλλογο όλων των βορειοηπειρωτών στη Ζάκυνθο, την «Ένωση Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου». Έγινε λοιπόν το πρώτο μεγάλο βήμα τον Φεβρουάριο αυτού του έτους. Να αναφέρω για όσους ίσως δεν γνωρίζουν ότι έγινε μια πρώτη συγκέντρωση με την πρωτοβουλία κάποιων συμπατριωτών μας όπου ανακηρύχθηκε η ίδρυση του συλλόγου με την ονομασία «Ένωση Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου». Σήμερα ο σύλλογος είναι πια και νομικά κατοχυρωμένος και αποτελεί μια πραγματικότητα. Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι οι Βορειοηπειρώτες είμαστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Στην αγκαλιά του συλλόγου χωράει ο καθένας μας, και σκοπός του είναι να διατηρήσει την ενότητα των βορειοηπειρωτών, να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμά μας, την μουσική μας παράδοση, την αρμονική συνύπαρξη με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού, τις επαφές και την συνεργασία μεταξύ μας και την μετάδοση της παράδοσης στα παιδιά μας. Διότι είμαστε όλοι αδέρφια, έχουμε κοινή καταγωγή, ήρθαμε στη Ζάκυνθο για τον ίδιο σκοπό- για μια καλύτερη ζωή... Η ετήσια συνδρομή κάθε μέλους σκεφτήκαμε να είναι το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ. Τα χρήματα του συλλόγου θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κοινούς σκοπούς, που θα αφορούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές με σκοπό την διασκέδαση των μελών μας, επιβράβευση αριστούχων παιδιών μας στο σχολείο και πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλους τοπικούς συλλόγους"

Στη συνέχεια ο κ. Σπάρτακος Νταλιάνης έκανε μια σύντομη αναφορά στην μέχρι τώρα πορεία του συλλόγου. Ειδικά αναφέρθηκε στην πρώτη δυναμική παρουσίαση του λαογραφικού συγκροτήματος του συλλόγου στην πλατεία Σολωμού με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Την ημέρα αυτή παρουσία πλήθους κόσμου, ο σύλλογος έκανε την παρθενική του παρουσία στο κοινό με ένα όμορφο πρόγραμμα με πολυφωνικά τραγούδια και χορούς του τόπου μας. Η συγκίνηση, η περηφάνια και η χαρά ήταν πάρα πολύ μεγάλη για όλους τους Βορειοηπειρώτες.

Τα φλογερά λόγια που απηύθυνε επί σκηνής ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, έδειξαν ότι ο Βορειοηπειρώτης κατέχει μια εξαίσια θέση στην τοπική κοινωνία και ότι ο σύλλογος αποτελεί μια πραγματική ανάγκη για να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμά μας.
"Πήραμε μια γεύση της αδούλωτης ελληνικής ψυχής" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόστομος θαυμάζοντας τα τραγούδια και τους χορούς μας, και συνέχισε λέγοντας ότι "ένα κομμάτι του ελληνισμού παραμένει υποδουλωμένο, αλλά είναι ελεύθερο. Και θα παραμένει ελεύθερο όσο στοχάζεται ελεύθερα. Συγχαρητήρια σε όλους όσους είχαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν αυτήν την πολύ όμορφη εκδήλωση, συγχαρητήρια στους συμπατριώτες μας που κατάγονται από την Βόρειο Ήπειρο".
Στη συνέχεια ο κ. Νταλιάνης είπε ότι ολοκληρώνεται η καταγραφή όλων των μελών του συλλόγου και έθεσε ως προταιρεότητα την εξασφάληση των παραδοσιακών στολών του συλλόγου. Ανακοίνωσε την διοργάνωση της κοπής της πίτας του συλλόγου στις 13 Φεβρουαρίου 2010, την διαξαγωγή των εκλογών στις 28 Μαρτίου 2010 και τον συλλογικό εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Τέλος παρότρηνε όλους να βοηθήσουν το σύλλογο στο έργο του, λέγοντας χαρακτιριστικά ότι..."Αν πετύχει ο σύλλογος θα είναι επιτυχία όλων μας. Αν, ω μη γένοιτο, διαλυθεί , τότε η ντροπή θα είναι για όλους μας μεγάλη. Ας βοηθήσουμε λοιπόν να πετύχει. Το σύνθημά μας θέλουμε να είναι το παρακάτω- όποιος δεν μπορεί να μας βοηθήσει ενεργά, ήδη βοηθάει ως απλό μέλος του συλλόγου. Όποιος ώμος για προσωπικούς του λόγους δεν θέλει να βοηθήσει τον σύλλογό μας, τουλάχιστον να μην τον εμποδίζει"

Χαιρετισμό απηύθηναν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης και ο δήμαρχος Λαγανά κ. Διονύσης Κομιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου